Complicaties

De grootste complicatie is overlijden. Die kans is 0,1%. Klinkt niet zo spannend, maar het is wel 1 op de 1000. Dat is een kans waarbij je graag een ticketje van de loterij koopt. Let wel: Dit is ongeveer even groot als bij andere operaties, aldus de Nederlandse Transplantatie Stichting. (bron) Een Amerikaanse site spreekt over 0,06% ofwel 1 op 1700. (bron) De site van het NDT heeft het dan weer over 1 op 3000. (bron)

Hierbij nog wat resultaten uit Amerika. Daar hebben onderzoekers de data over een periode van 15 jaar bestudeerd. 25 van de 80347 personen overleden binnen de 3 maanden na donatie. Ofwel, 1 op de 3218. Binnen 1 jaar is dat 1 op 1545. (bron)

Wat helpt om succesvol te doneren? Tussen de 50 en 59 jaar zijn, vrouw zijn, dik zijn (BMI 30+), en niet roken. En geopereerd worden tussen 1994 en 1997. (bron)

Een paar onderzoekers met teveel tijd hebben in Engeland de uitkomst van 4,1 miljoen operaties geanalyseerd. Dit ging om operaties uitgevoerd tussen 2009 en 2011 onder narcose. In de periode van 30 dagen na de operatie waren 27.582 personen overleden. Met andere woorden, bij elke 149 uitgevoerde operaties overleed er 1 binnen de 30 dagen. Staar je niet blind op deze statistieken, immers, veel is afhankelijk van het soort van operatie, de fysieke gezondheid van de patient, de effectiviteit van de chirurg, variabelen genoeg. Eigenlijk ging het me vooral om dit stukje: Als u aan het einde van de week of in  het weekend wordt geopereerd is de kans op overlijden 44% hoger. Maandag is de beste dag om geopereerd te worden. (bron)

Complicaties op de korte termijn
De kans op complicaties op de korte termijn is 1 op 10. Deze complicaties zijn:
– Oppervlakkige wondinfecties
– Longontsteking
– Blaasontsteking
– Trombose in de beenaderen
– Bloeduitstortingen in het operatiegebied of grote nabloedingen (bijzonder zeldzaam)

Op zich niet erg spannend, maar wel de moeite om te vermelden.

Complicaties op de lange termijn
Data suggereert geen. Doch is er mogelijk een iets grotere kans op nierfalen.

Positieve noot: Indien je zelf met nierfalen wordt geconfronteerd krijg je 500 punten toegekend van de NTS wat je een prioriteit geeft indien je een nier nodig hebt. (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top